ArtFactory

ArtFactory

ArtFactory gaat op zoek naar je creatieve talenten!

Stap in de wereld van digitale kunst. ArtFactory is een talentenstroom waar je onderzoek doet naar je creatieve talenten in moderne multimedia. Bijvoorbeeld: waar ben je goed in? Wat wil je leren? Kun je kritiek geven en ontvangen? Wat is vormgeven?

ArtFactory: voor alle leerlingen toegankelijk.

Hoe werkt dat in de praktijk? 

Een keer in de week ben je een dagdeel van 4 uur bezig met ArtFactory. Het hele jaar door maak je kennis met de volgende onderdelen: animatie maken, webpagina ontwerpen, muziek samplen, 3d tekenen, filmen, fotografie en mediawijsheid. Soms werk je alleen en een andere keer in groepjes, dat verschilt per opdracht.

Je gaat je namelijk verdiepen in multimedia. En zo kom je ook makkelijker in aanraking met actuele kunst. Er zijn vijf kerndoelen, deze gaan kort gezegd over produceren, presenteren, beleven, verslag leggen en reflecteren en deze worden verwerkt in een beoordeling. De beoordeling zie je terug in een portfolio – een soort dossier van jezelf - dat elk jaar wordt aangevuld.

De talentstroom ArtFactory laat daadwerkelijk zien dat je jouw talenten gebruikt, onderzoekt, ontdekt en uitbuit: Exposure. Je zet jouw talent om in actie, een plan, een project. Dit project is voor iedereen zichtbaar: leerlingen, ouders en geïnteresseerden. Op de website van school kun je jouw ontwikkeling en die van de andere leerlingen zien en volgen.

Film- en Televisiemaker

Er komt veel kijken bij de productie van een film of televisieprogramma. Hiervoor zijn allerlei mensen nodig, bijvoorbeeld een producent, productieleider, scriptschrijver, opnameleider, regisseur en audiovisueel vormgever. Onder leiding van de regisseur (docent) wordt in een groot team samengewerkt aan het maken van een film of uitzending. Alle film- en televisiemakers hebben een eigen rol tijdens dit proces. Zo moet een cameraman weten vanuit welke hoek hij een shot moet nemen en de geluidsman wie er gaat praten en op welk moment. In één scene moeten er mensen zijn die zorgen voor de achtergrond, kleding, de belichting en nog veel meer. De opnames kunnen soms binnen een dag klaar zijn (denk aan een nieuwsuitzending) maar kunnen ook enkele weken in beslag nemen (bijvoorbeeld een documentaire).

We hebben hiervoor een eigen tv-studio die helemaal is ingericht voor jongeren met interesse en/of talent voor film- en televisiemaker.

Design - Animatie

Animatie is een filmtechniek waarbij je foto’s achter elkaar plakt met als doel er een filmpje van te maken. Per foto veranderen de objecten steeds een beetje. Door vervolgens alle foto’s achter elkaar af te spelen, lijken de voorwerpen of tekeningen uit zichzelf te bewegen. We werken met cut-out animatie, stop-motionanimatie en lijnanimatie.

Steeds vaker is digitaal het startpunt van een campagne en steeds meer adverteerders zien in dat digitaal design essentieel is. In Art Factory leer je werken met InDesign, PhotoShop en Illustrator en ontwikkel jij een nieuw concept voor een echte opdrachtgever of maak je een flyer voor je eigen school. Laat je uitdagen en leer jezelf uitdrukken in beelden en ontwikkel het out-of-the-box denken.

Digitale fotografie

Door de opkomst van de digitale fotografie en de groei van de nieuwe media, zoals internet, heeft fotografie een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Maar wat is nou een goede foto en hoe kun je die theorie in praktijk brengen. Welke camera moet je gebruiken en met welke software kun je foto’s het best verwerken. Of je nu wel of niet door wilt gaan als professionele fotograaf, je hebt altijd een mooie basis fotografie aangeleerd in studio 2.

Muziek & Sampling

Het bewerken van diverse geluidsfragmenten is de basis voor het onderdeel muziek binnen Art Factory. Met behulp van Audition knip en plak je precies dát stukje uit een fragment dat je nodig hebt. Mp3-bestanden verzamelen en importeren en een mix van liedjes samenstellen. De geluidsopnames mooi in elkaar over laten gaan wordt dan een eitje. Niet alleen leuk maar ook heel handig om geluidsopnames te bewerken voor film of animatie.

Meer weten? Mail naar: artfactory@forteslyceum.nl